top of page
Search
  • Writer's picturedverd

SPAGHETTI AL PESTO ROSSO

Updated: Jul 6, 2021

[CAT]


El pesto rosso o pesto sicilià és una variant del pesto clàssic originari de la regió de Ligúria. Al sud d'Itàlia canvien els ingredients, els colors i els sabors.


Mentre que al nord la cuina té una base fonamentalment lligada a receptes a base de crema de llet, formatges i mantega, al sud els tomàquets, les olives negres, les tàperes, l'alfàbrega i l'oli d'oliva, estan presents en tots els seus plats de caràcter marcadament mediterrani.


S'elabora amb tomàquet fresc, ricotta, ametlles, alls, alfàbrega i oli principalment. Però n'existeixen moltes versions i avui us en portem una, elaborada amb tomàquets secs, ametlles i alfàbrega dverd. Un pesto ideal també per untar en una torrada en substitució de qualsevol paté o formatge d'untar.



[NOTA: Per aquest plat és indispensable reservar un vas d'aigua de la cocció de la pasta per barrejar-lo amb la salsa; d'aquesta manera us quedarà cremosa. Aquest és un truc que es pot emprar en tots els plats de la pasta i el resultat és sorprenent.]

 

Què necessitem?

Ingredients per a 4 persones

Per la salsa pesto:

  • 200 gr de tomàquets secs.

  • 100 gr d’ametlles torrades o sense torrar (al gust).

  • 30 gr d’alfàbrega dverd.

  • 1 gra d’all o 2 (al gust).

  • 100 ml d’oli d’oliva.

  • 50 gr de parmesà ratllat.

  • 1 pessic de sal.

Per la pasta:

  • de 320 a 400 gr de pasta (80 gr o 100 gr per persona).

  • 1 vas de l’aigua de la cocció de la pasta.

  • Parmesà ratllat al gust.

  • Opcional: servir amb més alfàbrega dverd fresca picada.

 

Mètode d'elaboració:


1. Poseu els tomàquets secs a remullar 20 minuts dins d'un bol amb aigua per hidratar-los. Escorreu-los i mentre peleu les ametlles torrades.


2. Tritureu al vas de la batedora (millor si disposeu d'un processador d'aliments), els tomàquets, les ametlles, l'alfàbrega dverd, el parmesà, l'all i un pessic de sal i afegiu l'oli progressivament. Reserveu-ho.


3. Poseu una olla d'aigua a bullir i bulliu la pasta el temps necessari. Recomanem que sigui sempre al dente (al punt). Finalitzada la cocció reserveu un vas d'aigua i coleu els spaghettis.


4. Barregeu la pasta amb 2 cullerades per persona de salsa i remeneu-ho bé juntament amb una mica d'aigua de la cocció, fins que la salsa s'integri amb la pasta. (Cal afegir progressivament l'aigua fins a trobar el punt adequat, perquè us podríeu trobar que n'hi afegiu massa).


5. Serviu el plat amb parmesà ratllat i unes fulles d'alfàbrega dverd fresca. Bon profit!


***


(La salsa pesto rosso és de gust potent però un cop barrejada amb la pasta perd potència i s'equilibra a la perfecció amb la pasta. La podeu preparar el dia abans si ho desitgeu. Els tomàquets secs els podeu comprar conservats en oli o secs a granel, en aquest últim cas, cal deixar-los en remull amb aigua 20 minuts.


De salsa us en sobrarà i la podeu guardar 4 o 5 dies a la nevera coberta amb oli, en un pot de vidre. Si no l'heu d'utilitzar en un termini de pocs dies, també la podeu congelar.)

 
 

145 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page